patinatge gel
Patinatge sobre gel de velocitat

El patinatge de velocitat sobre gel Ús un esport olÝmpic d'hivern consistent en curses sobre diverses distÓncies en una pista de gel de forma ovalada.

Hist˛ria

Com la majoria dels esports d'hivern el patinatge va comenšar com una necessitat, en aquest cas de transport, per a poder travessar rius o llacs congelats, cosa molt habitual en les zones fredes del nord d'Europa.

˝pl˝

En l'antiguitat els patins estaven fets bÚ d'ossos d'animals o bÚ de fusta. Els primers patins amb fulla de ferro daten del segle XVI a Esc˛cia. L'any 1850 E.W. Bushnell de FiladŔlfia fou el primer en construir el patÝ d'acer, molt mÚs lleuger i resistent.

Les curses foren el primer esport que es va practicar sobre gel, i un dels pa´sos que experimentÓ major progressiˇ fou els Pa´sos Baixos, el qual compta amb multitud de canals que es congelen per l'hivern i tots els ciutadans poden practicar el patinatge allÝ. Per aix˛ Holanda segueix sentá avui una de les grans potŔncies en aquest esport. Els primers campionats del mˇn es van celebrar el 1889 i el patinatge de velocitat ja va ser incl˛s en el programa dels primers Jocs OlÝmpics de Chamonix 1924.


Proves

La proves es disputen en un circuit oval de 400 metres de longitud i els participants competeixen de dos en dos, contra el rellotge, cronometrant-se el temps que triga cadascun a recˇrrer la distÓncia que es tracti. Quan tots els participants hagin finalitzat el seu recorregut guanya el qual ha fet el millor temps.

c n<< Pagina principal >>